Kulttuuri- ja historiaretket

Alla on esimerkkejä Porkkalan Parenteesin alueella toteutetuista kulttuuri- ja historia-aiheisista retkistä ja kiertoajeluista. Myös lapsille on tarjolla sopivaa ohjelmaa! Haluatko tiedustella hintaa? Pyydä tarjous Suunnittele päiväsi -lomakkeella tai sähköpostitse myynti@porkkala.net – otamme yhteyttä mahdollisimman pian!

Aleksis Kiven Siuntio -kiertoajelu

Aleksis Kiven Siuntio

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi asui Siuntiossa, Fanjunkarsin torpassa Charlotta Lönnqvistin luona vuosina 1864-1871. Mamselli Charlotta antoi Kivelle kodin ja työrauhan. Siuntioon Kivi tutustui jo asuessaan veljensä luona Purnuksessa vuosina 1857-58. Fanjunkarsissa Aleksis Kivi viettikin suurimman osan tuotteliaista miehuusiän kirjailijavuosistaan ja kirjoitti siellä koko tuotantonsa pääosan, mm. Seitsemän veljestä kolmeen kertaan.

Kiertoajelulla tutustumme Fanjunkarsin uudelleenrakennettuun torppaan sekä Sjundbyn keskiaikaiseen linnaan, jossa Charlotta Lönnqvist toimi aatelissuvun pitokokkina. Linnanopastuksen jälkeen nautimme Sjundbyn vanhassa tunnelmallisessa viljamakasiinissa maittavan lounaan.

Iltapäiväkahvit nautitaan Aleksis Kiven nimipäiväpullan – herkullisen, niin sanotun A-vehnäsen – kera. Kahvihetken jälkeen siirrymme oppaan johdolla kävellen, ’Aleksis Kiven jalanjälkiä seuraten’, Flaggbergetin huipulle, jossa siuntiolaiset ennen vanhaan polttivat helluntai- ja juhannuskokkoa ja tanssivat. Näihin juhliin otti Aleksis Kivikin osaa. Täällä sijaitsee kivi, jonka takana lannistunut Aleksis Kivi puntaroi elämässään menossa olevaa alamäkeä…

Matkan varrella lisää mielenkiintoisia tarinoita kansalliskirjailijastamme. Kenties tapaamme ’ilmielävän’ Aleksis Kiven matkan varrella…


Makumatka Kirkkonummelle 

Aloitamme tätä kulinaarista hemmottelua nauttimalla hienostuneen alkupalan Långvik Bistrossa. Tämä meren rannalla sijaitseva kokous- ja kylpylähotelli tarjoaa asiakkailleen ylellisiä wellness-palveluita, tasokasta yöpymistä sekä hienostuneita ravintolapalveluita. 

Matka jatkuu Bisto O mat:iin, jossa meille tarjoillaan herkullinen pääruoka, joka on sekä kaunista katsottavaa että kielen vievää. Bistro O mat sijaitsee keskeisellä paikalla Kirkkonummen keskustassa. Tarjolla on sesongin mukaan valituista raaka-aineista, huolella valmistettuja herkkuja.

Kokous- ja Kongressihotelli Majvikissä on vuorossa jälkiruoka. Valittavaksi jää nauttiiko päivän päättävän herkun Ravintolasalissa, josta upeat näkymät luontoon vai Jugendlinnan idyllisissä tunnelmissa.


Porkkalan parenteesi -kiertoajelu 

Vuonna 2016 tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto luopui Porkkalan merisotilaallisesta tukikohdasta ja Porkkalan vuokra-alue palautettiin takaisin Suomen hallintaan. Niin sanottu parenteesi-aika koskettaa erityisesti varsinaisen vuokra-alueen kuntia Kirkkonummea, Siuntiota ja Inkoota sekä Espoon kaupunkia, mutta palautus oli erittäin merkittävä asia myös Suomen valtakunnan kannalta.

Aloitamme retken Majvikista, jossa nautimme maittavat aamukahvit ja tutustumme Majvikin linnaan. Käymme Kolsarbyn neuvostoajan hautausmaalla, minkä jälkeen suuntaamme kohti Sjundbyn keskiaikaista linnaa. Linnan kohdalla meitä odottaa yllätys… josta selviydyttyämme pääsemme kuulemaan linnaan mielenkiintoisesta historiasta. Nautittuamme buffet-lounaan Scandic Siuntiossa jatkamme Degerbyn Igor-museoon, jonka esineet ja tarinat kertovat Porkkalan vuokrakaudesta. Grefvaksen bunkkerissakin käymme myös. Kotimatkalla juomme vielä iltapäiväkahvit Kehlan tallikahvilassa rauhallisissa maalaismaisemissa Siuntiossa.


Alueen kotiseutumuseot

Vierailu Kirkkonummen, Inkoon tai Siuntion kotiseutumuseossa sopii erinomaisesti kiertoajelun kohteeksi:

Inkoon kotiseutumuseon, Gammelgårdenin, alueella on yli 20 rakennusta. Kaikki rakennukset on siirretty tänne eri puolilta Inkoota ja pystytetty uudestaan talkoovoimin. Jokaisella rakennuksella on oma historiansa, oma tarinansa kerrottavana.

Kirkkonummella sijaitsevan Ragvaldsin museotila on perinteinen maatila, jonka kaikki rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan ja esim. päärakennuksen kalusteet ovat alkuperäisiä. Opetuskasvitarhassa kasvaa perinteisiä viljely- ja hyötykasveja. Ragvaldsin luontopolulla voit tutustua vanhan maatalouden luomaan perinnemaisemaan.

Siuntion kotiseutumuseon päänäyttely sijaitsee entisessä Fredriksbergin kyläkoulussa. Porkkala Parenteesi oli ajanjakso, joka vaikutti myös Siuntiolaisten elämään ja tämä näkyy tietenkin näyttelyissä. Nukketeatteritaiteilija Mona Leon nukkeja on esillä museossa, samoin täydellinen varustus hammaslääkärin vastaanotosta.


Herkullista lähituotantoa!

Maatilapuoti Kirkkonummella on ainutlaatuinen maatilakauppa, jossa iso valikoima sesongin tuotteita.  Täällä myydään mm Maatilapuodin palkittu mallaslimppu, leivottu käsin paikan päällä tilan omista jauhoista. Erinomaisen leivän lisäksi, hyllyt notkuvat hilloja, mehuja, juustoja, makkaroita, jauhoja, ryynejä, vihanneksia, käsitäitä ja paljon, paljon muuta. Kaikki lähituotettua suurella sydämellä. Luhdissa nautimme kupollisen kahvia vastaleivotun pullan kera ennen kuin matka jatkuu. 

Lounas tarjoillaan meille Gårdskullan tilalla Siuntiossa. Tarjolla on luonnollisesti tilan omaa luomutuotettua Angus-nautaa. Tilan museossa on esillä runsaasti maatalouteen liittyvää tavaraa.

Pysähdymme vielä kalasavustamolla. Four Season Fish tarjoaa meille mahdollisuuden täyttää kassit herkuilla kotiin vietäviksi. Valikoima vaihtelee sesongin mukaan, mutta makuelämys on aina taattu.

Paikallisesti tuotettua, käsintehtyä Sjundbyn jäätelöä tarjoillaan/myydään näiden yllämainittujen paikkojen lisäksi, useissa alueen kahviloissa, ravintoloissa ja kaupoissa.


Vihreimmät ja vehreimmät puutarhat

Tällä retkellä tutustumme Kirkkonummen kenties vehreimpiin puutarhoihin. 

Wohlsin kartanopuutarha onkin Kirkkonummen vanhin, ikää on kertynyt lähemmäksi 200 vuotta. Tänään puutarha on kunnostettu ja voimme nauttia tästä keitaasta, mutta aina asiat eivät ole olleet näin hyvällä mallilla, väliin kuuluu vuosikymmeniä ilman minkäänlaista hoitoa.

Pokrovan luostarissa tutustumme kirkon lisäksi upeaan puutarhaan. Tähän kätkettyyn keitaaseen pääsee tutustumaan vain opastetuilla ryhmävierailuilla tai harvoina yleisöpäivinä. Nauttikaamme siis kaikilla aisteilla tästä upeasta, rauhan tyyssijasta. Lounas on tarjolla luostarin päärakennuksessa. Ruokiin käytetään mahdollisuuksien mukaan omassa puutarhassa viljeltyjä kasviksia.

Hvitträskin puutarha muistuttaa englantilaista linnanpihaa eikä täällä ole vaikea kuvitella minkälaisia puutarhajuhlia puiden katveessa on pidetty.


Lasten Päivä

Porkkalan alue tarjoaa mukavia elämyksiä myös lapsille ja lapsiperheille. 

Kirkkonummella sijaitsee Maatilapuoti ja sen Satupolku, jonka kiinnostavassa kertomuksessa yhdistyy mielikuvitus ja ympäristön historia. Maatilapuodin myymälähyllyt notkuvat yksilöllisesti tuotettuja pienten tuottajien sekä oman tilan ja leipomon tuotteita. Kahvilassa tarjoillaan kahvia tai mehua vastapaistetun pullan kera. Tästä herkusta ei voi kieltäytyä!

Lounaan syömme Kulttuurikeskus Holkenissa. Holkenin kaltaista paikkaa olet tuskin nähnyt aikaisemmin: tällä voi majoittua aidossa sirkusvaunussa tai pitää juhlat, niin ikään, aidossa sirkusteltassa. Tällä retkellä ei tosin yövytä, mutta lounas nautitaan päärakennuksen Sinisessä salongissa, jossa pyynnöstä lapsille tarjolla oma buffee-pöytä. Kenties oikea sirkuspelle käy ilahduttamassa lapsia …ja tietenkin myös aikuisia…

Degerbyssä sijaitseva Lomamäen Lemmikkipuisto tarjoaa ainutlaatuisia kokemuksia eläinten parissa. Oletko ennen pitänyt pikkulintua sormellasi? Miltä tuntuisi tehdä tuttavuutta boakäärmeen kanssa? Lemmikkipuiston ideana on korostaa eläinlajien monipuolisuutta ja antaa vierailijoiden tutustua lemmikkeihin lähietäisyydeltä. Monia eläimiä voi rapsutella tai jopa halia.


Historia-triathlon

Melomme Siuntion jokea pitkin SE-Actionin melontakeskuksesta Sjundbyn linnalle, n. 5 km. Sjundbyssä siirrymme opastukselle keskiaikaiseen linnaan, joka muun muassa joutui toimimaan neuvostosotilaiden päämajana Porkkalan vuokra-aikana 1944-1956. Opastuksen jälkeen jatkamme matkaa pyöräillen. Pyöräilemme Kapellbacken- nimiselle paikalle. Täällä on sijainnut muinainen kirkko sekä aikanaan Suomen ensimmäinen giljotiini . Pyöräily jatkuu Parkbergetille, jonne nousemme jalan. Tältä luonnonsuojelualueella löytyy mm hiidenkirnu. Opastetun metsäkävelyn jälkeen pyöräilemme takaisin Sjundbyn linnalle.


Helene Schjerfbeck Sjundbyn linnalla

Yksi keskeinen paikka taiteilija Helene Schjerfbeckin (1862-1946) varhaisissa teoksissa oli Siuntion Sjundbyn linna, jossa nuori Helene vietti aikaansa saman ikäisen serkkunsa seurassa. Linnan päärakennusta hän piirsi jo 12- tai 13-vuotiaana eri kuvakulmista ja palasi aiheeseen myöhemminkin. ’Tyttö punaisella sohvalla’- niminen teos on maalattu täällä . Linnan opastuskierroksella näemme muun muassa taiteilijan huoneen ja kuulemme hänen Sjundbyssä viettämistä hetkistä.

Retkeä voidaan jatkaa Tammisaareen, jossa taiteilija oleskeli useita jaksoja ennen kuin muutti sinne pysyvästi 1925. Kaikkiaan hän asui kaupungissa noin 17 vuotta.


Kulttuuria kerrakseen

Aloitamme arkkitehtuurin rautaisannoksella tutustumalla Hvitträskiin, designin helmiin lukeutuva kokonaistaideteos. Arkkitehdit Gesellius, Lindgren ja Saarinen ihastuivat Vitträsk-järven maisemiin ja rakensivat tänne oman kansallisromanttisen ateljeekodin, Hvitträskin. Oppaiden avulla eläydymme arkkitehti-elämään ja kierroksenpäätteeksi tunnemme olevamme osa heidän ainutlaatuista elämää. Aikaa jää myös omatoimiseen tutustumiseen puutarhaan ja rantaan saunoineen.

Hvitträskin naapurissa sijaitsee Villa Hvittorp, muistuttaa kovasti Hvitträskiä. syy tähän on että samat arkkitehdit ovat vastanneet suunnittelusta. Hvittorpilla on mielenkiintoinen historia, vaikkakin paikka ei ole saanut yhtä paljon huomiota osakseen kuin naapurinsa. Mm. musiikin suurnimet kuten Sibelius, Kajanti ja Achte liittyvät paikan historiaan

Matka jatkuu Pokrovan luostariin, joka on Suomen ainut itsenäisyyden aikana perustettu luostari. Veljeskuntaan kuuluva jäsen ottaa meitä vastaan ja ensimmäisenä tutustumme kirkkoon, joka muuten onkin entinen navetta. Puutarhassa onkin sitten paljon katsomista. Puutarhasta siirrymme päärakennukseen, jossa tarjolla lounas. Borssikeitto onkin suosittu tuote, jota tullaan ostamaan kauempaakin.

Kulttuurikeskus Holkenissa onkin sitten tarjolla täysin erilainen kulttuuri-annos. Tämän kaltaista paikkaa on vaikea löytää toista, vai oletko kuullut muualla sirkusvaunu-majoituksesta tai juhlista oikeassa sirkusteltassa? Iltapäiväkahvit juodaan hulppean päärakennuksen Sinisessä salongissa. Kahvileipä on luonnollisesti emännän leipoma.


Porkkalanniemi meno-paluu

Menomatka Helsingistä Porkkalanniemeen taitetaan Royal Linen aluksella. Matkalla opas kertoo mielenkiintoisia tarinoita ja faktoja sekä saaristosta ja sen asukkaista että määränpäämme Porkkalanniemen tapahtumarikkaista vaiheista. Upean saariston tarjoaman silmänruoan lisäksi laivamatkan aikana tarjotaan ihan oikeaakin ruokaa, saaristolais-lounas.

Paluumatka tapahtuu Charterbus Lundströmin linja-autokyydillä, jolloin Porkkalanniemen ainutlaatuisiin maisemiin pääsee tutustumaan eri näkökulmasta. Mutkaisen tien kulkijat ovat olleet osana historiallisesti merkittäviä vaiheita, eivät ihmiskohtalot aina ole olleet kovin ruusuiset.